„Tratați un om așa cum este și va rămâne așa cum este; tratați-l așa cum poate fi sau cum ar trebui să fie și va deveni așa cum poate sau cum ar trebui să fie”.

Stephen R. Covey – A 8-a treaptă a înțelepciunii

Am citit zilele astea unul dintre cele mai bune articole inspiraționale din ultimul timp, plin de empatie și de adevăr legat de cum să-i inspiri pe ceilalți să-și atingă potențialul. Mi-a plăcut extrem de mult cum autoarea articolului – o femeie a pus puctul pe i și a vorbit despre cei ce realizează ceva prin forțele proprii și apoi uită de unde au plecat. Așa e. Deși pare greu de crezut că un om ce a realizat ceva prin eforturi proprii uită cât de grele au fost începuturile, de fapt se mai întâmplă.

Cartea lui Covey, din care eu am tot scris citate de-a lungul timpului, abundă în exemple de situații în care viața oamenilor poate fi schimbată în bine de către alții. Uneori, e mai ușor decât credem să facem un bine: o simplă informație despre care noi am auzit poate fi dată mai departe și direcționată către persoana care în acel moment are nevoie de ea. Și acest lucru poate să-i schimbe acesteia cursul vieții sau poate să-i aducă o reușită, o împlinire personală sau profesională nesperată.

Oameni empatici, plini de bunăvoință, pozitivi și optimiști există și într-un fel sau altul, ține și de noi să știm cu cine ne întovărășim. Să-i căutăm așadar și să ne apropiem de ei, nelăsând pe nimeni vreodată să ne micșoreze ambițiile. Și, mai ales, să dăm mai departe spre alții din încrederea ce ni s-a dat, să încurajăm un om să-și găsească drumul, să sprijinim și să fim empatici cu cei ce au nevoie. Începuturile sunt mereu grele și toți avem nevoie de încurajări.

Știu un lucru din viața mea: nu o dată am fost împinsă de la spate și am descoperit în mine calități pe care nu le știam pentru că nu aveam suficientă încredere.

Și mai știu că nu trebuie să mă supăr dacă vreodată mi s-a întâmplat, la rândul meu, să dau ceva (fie încredere, fie lucruri materiale) și să nu primesc înapoi nici măcar un mulțumesc, Dumnezeu m-a răsplătit mereu înzecit pe alte părți.

Concluzia: nu există motiv care să te împiedice să faci bine așa că să urmăm exemplul din articolul de pe blogul de care vorbesc la începutul articolului.

0 0 vote
Article Rating