Despre cartica de azi – Micul Pateric, scrisa și ilustrata de părintele Savatie Bastovoi, pot spune ca am cumpărat-o fără sa am nevoie de recomandări, cunoscând deja câteva scrieri ale autorului, eu începând sa-l citesc pe părintele Savatie Bastovoi încă din 2008, când am avut șansa sa ma bucur de romanul Nebunul. Mai multe detalii despre personalitatea complexa a autorului voi scrie în cadrul recenziei următoarei cărți ce-i aparține.

Micul Pateric m-a atras prin titlul sugestiv și am ajuns sa-l adaug cărților din biblioteca personala după ce, în prealabil, pusesem în coșul meu de cumpărături o alta carte d-ale Părintelui, pe care voiam de foarte mult timp s-o răsfoiesc, asa în tihna. Va urma în viitor și recenzia aceleia. 

Deși este o carte pentru copii, lucru ce poate fi observat atât din titlu (fonturile alese și culorile sunt grăitoare, la fel utilizarea adjectivului „mic”), eu nu am cumpărat-o doar în calitate de mama a copiilor mei, ci am cumpărat-o și pentru Florina aia mica, ce uneori se întoarce în copilăria ei, retrăind și completându-și anumite goluri. 

Copil fiind, mama mea nu avea cărți cu viata sfinților pe înțelesul celor mici, avea însa o mulțime de povesti și de amintiri, care, azi, după atâția ani, sunt neprețuite pentru mine. Sunt acele povesti care m-au format încet ca om. Viețile bunicilor ei, chiar ale străbunicilor, rădăcinile de care eu am fost conștienta de mica, defectele și calitățile tuturor personajelor principale din poveștile mamei, personaje care erau sânge din sângele meu, și pe care am ajuns sa le cunosc pe dinafara.

Copiii mei sunt cum eram și eu la vârsta lor și asa cum sunt toți copiii, extrem de curioși. Ma bucur sa-i vad interesați de viețile sfinților. Asa ca, ce ocazie mai buna decât sa le citesc seara cate o povestioara cu întâmplări din viețile atât de fascinante și de pline de ințelepciune ale sfinților.

Cărticica Micul Pateric, scrisa și ilustrata de părintele Savatie Bastovoi a apărut la Editura Cathisma, București, 2008, are 71 de pagini și cuprinde 16 întâmplări din viețile sfinților. 

Încă de la începutul cărții aflam definiția unui Pateric. Astfel Patericul este „o carte care cuprinde cuvinte ale Sfinților Părinti adunate pentru folosul credincioșilor”. Extrem de important de menționat, ține sa ne atragă atenția părintele, este ca Patericul „nu este o culegere de povesti”, „toate întâmplările povestite fiind adevărate”.

Despre limbajul folosit pot spune ca este adaptat astfel încât sa fie pe înțelesul copiilor. Diminutivele nu lipsesc atunci când textul o cere, iar exprimările sunt clare, fără loc de interpretări.

Dacă ar fi sa găsesc un singur „neajuns” al acestei cărticele, ar fi acela ca se termina prea repede.  🙂

Sperând ca v-am făcut curioși, va doresc sa aveți și voi curiozitatea de a descoperi întâmplări atât de interesante și de pline de ințelepciune din viata sfinților.

0 0 vote
Article Rating