Când eram mică, mama obișnuia să-mi povestească întâmplări din copilăria ei fascinantă petrecută la țară. Îmi aduc aminte și acum cu câtă atenție o urmăream și cum reușea de fiecare dată să mă facă să-mi și imaginez totul.
Cel mai mult mă impresiona viața bunicelor ei, femei simple de la țară, cu mulți copii și extrem de credincioase și de înțelepte. Îmi plăcea la nebunie s-o aud pe mama vorbindu-mi cu atâta duioșie depre ele: știu că una era blondă cu ochii albaștri, tenul foarte deschis și pistrui (mama își amintește perfect de pistruii de pe mâna ei), iar cealaltă era total opusă ca trăsături fizice: creolă, cu părul lung și ochii negri. Amândouă avuseseră o viață grea, muncită, cu multe probleme de sănătate și 4-5 copii de crescut pe deasupra.
Articolul de azi însă nu e despre ele, despre bunicele mamei mele, străbunicele mele, ci este despre străbunica mamei mele și stră-stră-bunica mea pentru că viața ei (scurtă din păcate) a fost cu adevărat impresionantă pentru mine. Femeia aceasta, femeie simplă de la țară, era de prin apropiere de Brașov, din Muntii Făgăraș mai exact. Mama îmi povestea cum, în momentul în care au fost deportați și urcați în care și căruțe, străbunica ei, mama bunicii paterne a mamei mele, s-a uitat în urmă după munții care se făceau tot mai mici și a plâns tot drumul până la câmpie unde au fost aduși. Pe această femeie, trecerea de la munte la câmpie a costat-o nu doar un drum lung de câteva ore bune și renunțarea la multe bunuri materiale și animale, ci însăși viața.
Am aflat ca bunica paternă a mamei (străbunica mea) a trebuit ca, de la 19 ani, să devină mamă pentru cei 4 frați mai mici din cauză că mama lor (strabunica mamei mele) a murit de tânără neputându-se adapta la schimbările mediului de viață când a fost deportată de la munte la câmpie.
Poate că articolul meu ar fi trebuit să se numească Te vei adapta nu vei muri (Te vei adapta, nu vei muri; Te vei adapta nu, vei muri), rămânând ca virgula să o puneți voi unde credeți că s-ar potrivi cel mai bine, dar doar după ce ați citi tot articolul.
Odată cu trecerea anilor am înțeles și eu de ce, după ce l-am cunoscut pe soțul meu, am ales să evadăm în week-end-uri de atâtea ori din București în Brașov.
Pe mine m-a marcat atât de mult această poveste adevărată a familiei mele încât iată că am ajuns în orașul visurilor mele, Brașov, în apropiere de locul unde s-au născut și au trăit pentru o perioadă strămoșii mei.
Cred că azi, stră-stră-bunica mea, de acolo de la înalțime de unde este, își privește cu drag stră-stră-stră-nepoții și se bucură că sacrificiul ei și dragostea infinită pentru pământul ăsta sfânt de la munte cu aer curat, brazi înalți și cer senin a putut fi transmisă peste atâtea generații.
Voi ce știți despre străbunicii voștri?
Unul dintre cele mai faine articole citite în ultima perioadă. Profund, sensibil şi veridic. Foarte importante sunt rădăcinile noastre, aşa este!
Wow, Alexandra, mi-ai facut nu doar ziua mai frumoasa, ci toata saptamana o sa ma bucur de aprecierea ta, mai ales ca ai, la randul tau, un talent innascut la scris 🙂
[…] învățăm din filme, dar parcă atunci când modelele noastre sunt din familie, atunci când ai rădăcini, e și mai bine și eu am propria mea străbunică drept model de soacră pentru că mama mi-a […]
[…] citit-o nu doar în calitate de mamă, soție sau fiică a părinților mei, ci și în calitate de stră-stră-nepoată a unei tinere femei ardelence plecate prea repede din această viață. De aceea, valoarea […]
Străbunicii paterni au fost extrem de bogați. Aveau casa la marginea satului, unde aveau şi foarte mult pământ. In satul meu, era obiceiul ca numai partea bărbătească să primească pământ din partea părinților, iar fetele primeau ca zestre animale. Aşa se face, că bunica paternă a primit multe animale, dar străbunicul a făcut o excepție şi i-a dat şi pământ. Eu nu sunt bogată, deşi în satul meu am mult pământ, dar fiind la munte, doar o mică parte îl mai lucrează un vecin. Restul s-a împădurit. S-a stricat rânduiala…De străbunicii materni nu am multe informații. Au fost destul de… Read more »
Nu știu cât de bogați erau, ce știu sigur era că aveau pământ și animale și rostul lor. Și apoi pur și cimplu s-au trezit alungați spre câmpie, cu bunuri rechiziționate și așa mai departe… Și stră-stră-bunica a murit de supărare. 🙁
Pentru mine a fost extrem de important să știu de unde mă trag.
[…] acel sat unde am copilărit eu, un sat din Bărăgan, ce cândva a fost comună, în care au fost deportați părinții bunicilor a rămas aproape părăsit. Oamenii au plecat spre comune mai apropiate de o gară. Ce erau să […]
[…] en langue roumaine – Radacini, a été écrit en […]