Despre mine
Sunt Florina, o femeie îndrăgostită iremediabil de scris. Chiar dacă viața m-a purtat, precum drumurile de munte pline de serpentine, și prin lumea cifrelor, literele rămân prietenele mele cele mai bune.
Sunt licențiată în Drept (Universitatea din București), studii pe care mi le-am completat cu un master în Dreptul muncii în cadrul aceleiași instituții de învățământ.
După nașterea celui de-al doilea copil am absolvit un al doilea master în domeniul Psihologiei Muncii (Universitatea Transilvania din Brașov). Acest lucru m-a ajutat să mă cunosc mult mai bine, dar și să-mi testez limitele.
Îmi place să scriu proză, iar în prezent lucrez la un roman despre care voi dezvălui la momentul potrivit. Poezie am scris foarte rar, și, dacă ar fi să le aleg pe cele care-mi plac cel mai mult, ar fi desigur cele despre natură (natura umană), adică Se ceartă frații și Când ești bolovan, care se află și în varianta audio, dar si poezia Peregrinări.
Blogul s-a născut în dec 2015 cu articole din domeniul personalizării hainelor.
Din anul 2018 am început să postez o parte din poveștile dedicate copiilor mei (din cartea Tribunalul Pădurii), dar și articole din domeniul social, întâmplări din viața mea de mamă sau amintiri din copilăria petrecută în București sau la bunici.
De la mijlocul lui 2020 am început să scriu și pentru alte reviste: Revista Itaca Dublin, Revista Catchy, dar si Revista Timpul. O parte din articolele mele, scrise în 2020 pentru Revista Catchy găsiți accesând link-urile de mai jos:
Ce mult mi-ai lipsit!
Eram singura fără mască într-o lume a măștilor
Celebritate sau succes?
„Să nu-i mai aduceți pe copii îmbrăcați în plastic!”
Anul 2020 a fost totodată și anul debutului meu literar. Povestirea scrisă de mine, Un nou început, a apărut în volumul colectiv de proză „Inima nu face riduri”, o antologie ce cuprinde textele a 25 de autori români din țară și din străinătate, apărută la Editura SIONO.
Scriitoarea Em Sava, despre Un nou început:
„Debutul Florinei Turugă s-a petrecut în anul 2020, odată cu povestirea „Un nou început”, apărută în volumul antologic: „Inima nu face riduri”.
Tema antologiei este dragostea, iar povestirea ei a adus o abordare foarte interesantă. Sentimentele pentru un bărbat se dizolvă în iubirea divină. Suferința este întoarsă pe dos și devine pioșenie, protagonista înțelegând adevăratele valori ale vieții: micimea sentimentului ei ca femeie îndrăgostită de un bărbat ajunge pe planul secund, comparat cu aceea a credinței la care accede într-un drum ritualic, pe care, realizează că l-a început cu foarte mulți ani înainte, în copilărie, prin educația primită de la părinți.
Deși propulsată pe drumul vieții spirituale, drum drept și luminos, Anastasia pierduse pe parcurs traiectoria pe care pornise. Este prea ocupată, spune ea, și, ceea ce în copilărie păruse firesc – căci obișnuia să meargă cu prietena ei Angela, duminica, la biserică, acum e un lucru mereu amânat. În schimb lumescul este cel care o acaparează până când, invariabil, imersiunea într-o relație toxică o apropie de o stare vecină cu anxietatea.
Acțiunea povestirii începe într-o zi de duminică, zi în care acceptă, până la urmă, să o însoțească pe Angela, prietena ei, la biserică. Vocea autoarei descrie cu multă căldură și gingășie drumul, parcă inițiatic, ca un fel de întoarcere la bucuriile primare ale copilăriei nevinovate.
Spre surprinderea ei, se simte bine în „vânzoleala veselă” dintre credincioși, observând cum cei din jurul ei împart aceeași bucurie, aceleași gesturi și momente ale serviciului divin, spun aceleași versuri, de care ea „își aducea aminte vag de la orele de religie, dar trecuse atâta timp de atunci”.
Simte chemarea și căldura lăcașului divin, iar durerile de dinainte, ce păruseră copleșitoare, încep să pălească. Măreția emoției minimalizează fricile și dorințele ei de păcătoasă.
Anastasia face parte dintr-o familie iubitoare, al cărei exemplu i-a stat mereu în față. De asemenea, prietenia cu Angela a fost perpetuată din copilărie, în ciuda traseului lor diferit.
Această duminică pare a fi momentul unui nou început: dintr-odată valorile fetei se răstoarnă. Are 28 de ani și înțelege că viața poate să fie și altfel.
Autoarea face cu multă abilitate transferul de la Anastasia de la debutul povestirii, către Anastasia din final, maturizată prin înțelegere și cunoaștere de sine, care face conștientă noua alegere.
Astfel, protagonista ajunge, nu doar să-și depășească suferința, dar chiar să o folosească drept treaptă către lumina divinului, către adevărată iubire. Prin IUBIRE învinge iubirea, se învinge pe sine și devine o femeie puternică, astfel încât ultima conversație telefonică cu cel ce fusese omul vieții ei o lasă rece.
În acest fel Florina nu doar că a atins subiectul „iubire”, dar l-a diversificat, arătând că o iubire lumească poate fi strivită de dragostea cea adevărată, susținută de alte tipuri de afecțiune: cea părintească și cea de prietenă.
Povestirea „Un nou început” este închegată și convingătoare, autoarea reușind să caracterizeze personajele prin antiteză: prin admirația Anastasiei față de Angela înțelegem cum este una și cum tinde, până la urmă, să devină cealaltă.
Alegerea Anastasiei este „un nou început”, o speranță pentru fiecare”.
Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editurii SIONO.
În anul 2021 am aflat că un fragment din recenzia făcută de mine romanului biografic Ana, scris de Em Sava va fi inclus, alături de alte fragmente ale altor persoane, în romanul Ana – ediția aniversară, lucru care m-a bucurat peste măsură, Ana fiind eroina mea preferată din toate cărțile pe care le-am citit vreodată. Recomand tuturor această carte despre care cred cu tărie că este una dintre capodoperele literaturii române din cele mai vechi timpuri și până în prezent.
Ana, de Em Sava se găsește de cumpărat atât în librării fizice, cât și în online sau pe site-ul Editurii SIONO, ediția inițială sau ediția aniversară.
În perioada februarie-iulie 2021, am fost bibliotecar de serviciu, administrând site-ul Biblioteca Diaspora, site creat cu scopul promovării scriitorilor români care traiesc în afara granițelor României. Ca administrator (al secțiunii „Scriitori”), am creat pagini noi și am actualizat pagini mai vechi ale scriitorilor, (unul dintre feedback-urile care m-a bucurat cel mai mult a fost al domnului Emanuel Pope) și am inițiat o rubrică de interviuri care pot fi citite accesând link-urile de mai jos:
Interviu cu scriitorul Mircea Gheorghe:
Interviu cu scriitorul Viorel Ploesteanu:
Interviu cu poetul Emanuel Pope:
Interviu cu scriitoarea Em Sava: