Cred că n-am mai pus mâna pe niște andrele de vreo 20 de ani când încercam să le fac haine de iarnă păpușilor, totuși, într-una din zilele astea friguroase m-am gândit că mi-ar plăcea să încerc să tricotez un fular că-i și cel mai simplu de făcut. Așa că mi-am luat inima-n dinți, mi-am cumpărat andrele și fir acrilic și am lucrat câteva zile la un fular mov de copil, prima mea creație tricotată.
Mi-am dat seama că știu să lucrez doar modelul cel mai simplu adică un rând pe față, unul pe dos și tot ce derivă de aici adica: 2, 3, 4 ochiuri pe față, 2, 3, 4, pe dos sau un ochi pe față, unul pe dos, timp de mai multe rânduri ca să iasă modelul bobului de orez sau pot lucra doar pe față că-i cel mai simplu model posibil și care se lucrează cel mai repede. M-a atras și modelul tablei de șah, de genul 3 ochiuri pe față, 3 pe dos, câteva rânduri și apoi alternez.
După ce am făcut primul meu fular mov, mi-am făcut curaj să lucrez și o căciulă de fetiță care nu mi-a ieșit perfect, dar am perseverat, am făcut-o și pe a doua, la care nu mi-a plăcut cum am combinat ața, abia la a treia, cea lila din pozele de mai jos, m-am declarat mulțumită. Se poate și mai bine, totul e să exersez, doar din practică poți învăța cum să-ți corectezi greșelile.
Pentru căciulă am avut nevoie de:
- andrele, în primul rând
- fir acrilic de culoare lila
- fir de macrameu în degrade pe care l-am combinat cu cel acrilic
- niște floricele de dantelă de culoare lila
- câteva mărgeluțe lila
- plus o floricică pe care am croșetat-o din firul de macrameu
- o paietă lila cu o mărgică vernil cusută-n mijloc.
Căciulii i-am cusut la final și urechiușe la capătul cărora am prins câteva mărgeluțe lila, asta-i va conferi și stabilitate aței să nu se deșire , iar rezultatul final m-a mulțumit pe deplin.
Alte detalii despre căciulă:
- am început cu 85 de ochiuri
- primele rânduri am lucrat o bordură lată de vreo 2,5 cm, model 3 ochiuri pe spate, 3 pe față
- la încheierea lucrului aveam exact 35 de ochiuri,
- după ce am terminat de tricotat căciula mea semana cu un trapez isoscel cu baza mare de 60 cm, baza mică de 20 de cm și înălțimea de 17,5.
Fularul l-am început pentru că-mi mai rămăsese ață, n-aveam un plan concret așa că, atunci cănd am văzut că nu-mi va ajunge ața să-l fac suficient de lung, m-am gândit la un model drăguț și care să meargă prins cumva la capete așa că mi-a venit ideea capselor. L-am decorat apoi să-i semene căciulii, adică i-am cusut la unul dintre capete o bordură de danteluțe lila și mărgeluțe. În total mi-au trebuit 3 capse argintii de mărime medie, cusute cu ață de papiotă culoarea lila.
Am mai folosit la fular și 4 paiete lila, iar acolo unde vine capsa mare din mijloc am cusut o floare croșetată cu niște mărgeluțe deasupra.
Am descoperit că fularul se poate purta și pe interior, adică pe sub geacă, dar și pe deasupra.
Dimensiunile lui sunt 10 cm lățime (20 de ochiuri) și 52 cm lungime.
O observație finală ar fi că atât fularul cît și căciula nu sunt pentru luna ianuarie, de exemplu, acum ca tot vine gerul Bobotezei, ci sunt pentru la primăvară când vom avea din nou temperaturi pozitive.
Să croșetez nu mă atrage încă suficient de mult, dar să tricotez (chiar dacă doar fulare și căciuli) pot spune că mă pasionează și mă relaxează, deși timpul dedicat unei creații este destul de mare. Trebuie să recunosc însă că, atunci când port ceva handmade, mă simt mult mai bine mai ales că am liberatea de a-mi alege culoarea, modelul și firele de tricotat.
Sper sa revin cu un post despre un articol tricotat folosind fir de lână.
[…] mele personale, urmează cel roz combinat cu bumbac mercerizat, iar corai, lila (ce mi-a rămas de aici), vișiniul de care spuneam combinat cu bumbac mercerizat și tot […]