În ultimii 2 ani de zile am citit multe cărți, mult mai multe decât mi-aș fi propus vreodată să citesc în perioada asta grea cu 2 copii mici, însă toate erau dintr-un singur domeniu profesional și abia așteptam să citesc și altceva, așa că într-una din zile mi-am comandat prima carte scrisă de Ioana Chicet-Macoveiciuc – O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă și, pentru că i-am îndrăgit stilul am trecut la Miercuri, respirăm, un roman pe care l-am terminat de citit chiar săptămâna asta. M-am atașat atât de mult de cartea asta încât am hotărât nu doar să-i las un feedback scriitoarei la secțiunea unde găsiți toate cărțile ei , ci să scriu și pe blog un articol despre cărțile ei și să le recomand că de împrumutat nu vreau 🙂

Blogul Ioanei l-am descoperit de câțiva ani, îl mai citeam când aveam timp, dar nu aprofundam foarte mult adică să citesc articole din urmă, să cunosc mai bine persoana din spatele celui mai de succes blog de femei din România poate și din lipsă de timp, dar și pentru că o bună bucată de vreme, propriul meu blog a fost axat doar pe domeniul personalizării hainelor și nu pe articole din domeniul social, articole mai intime legate de viața mea de mamă a 2 copii etc.

Pe mine m-au fascinat întotdeauna cărțile biografice ale oamenilor de succes, oameni care au revoluționat cu ceva epoca în care au trăit, au reușit să aducă niște schimbări majore în țara lor și chiar peste hotare așa că m-am apucat cu mare drag de O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă și, în felul ăsta, am început să descopăr (că nu pot spune să cunosc) o poveste de viață a unei femei foarte puternice, luptătoare, cu experiențe care pe alții i-ar fi dus direct la cea mai cruntă depresie, dar pe ea au întărit-o și i-au netezit calea pentru omul de succes de azi.

Să vă spun ce mi-a plăcut la cartea  O să te țin în brațe…  :

 • faptul că e biografică, asta e clar primul lucru care m-a atras,
 • începutul care e absolut captivant de-ți vine să nu mai lași cartea din mână și ajungi instantaneu să empatizezi cu scriitoarea, să-i simți parțial durerea,
 • umorul, Ioana are un umor autentic,
 • faptul că e despre maternitate, lucru normal din moment ce și eu sunt mamă, și tot de băiat și fetiță,
 • nu în ultimul rând și extrem de important, DOAR citind cartea asta puteți înțelege mai bine cartea Miercuri, respirăm și o să vă spun mai jos de ce 🙂 .

Miercuri, respirăm e un roman pe care eu îl consider, sincer, o capodoperă și despre care cred că a fost scris cu multă trudă, multă muncă de a contura personajele acelea perfecte plus replicile lor absolut fabuloase, detaliile despre locuințele personajelor, hainele pe care le poartă etc. Norocul Ioanei a fost și faptul că, având atâtea comentarii la blog, cunoscând atâția oameni și fiind atât de prezentă în mediul online plus experiența profesională deloc de neglijat, a reușit să scrie o carte atât de actuală și de reală, adaptată perfect realităților din zilele noastre.

Personajele din cartea Miercuri, respirăm sunt 6 femei care, aparent nu au mare lucru în comun cu excepția burților, ele fiind toate gravide. Cum ajung ele să se cunoască întâmplător pentru ca apoi să rămână prietene pe viață e fascinant și captivant.

În carte, am găsit la tot pasul umor de cea mai bună calitate în antiteză cu pasaje pline de durere, adevărate drame ale zilelor noastre.

Citind cartea îți dai seama că pasiunile amuzante ale unora dintre cele 6 femei contrastează atât de bine cu viciile altor caractere zugrăvite de Ioana.

În primele pagini citite recunosc că mi se părea destul de complicat să înțeleg care are părul blond, care are breton, ale cui sunt picioarele lungi și corpul de gazelă, cine și-a alăptat copiii până la 2 ani plus că mi se făcuse poftă și de creveții ăia cu usturoi 🙂 ,însă, după câteva pagini acțiunea se complică de-a binelea și totul se clarifică, fiecare personaj e foarte bine individualizat și foarte simpatic, mă refer la cele 6 femei – protagonistele cărții.

Dacă ar fi să recomand cuiva cartea Miercuri, respirăm, i-aș spune mai întâi s-o citească pe O să te țin în brațe… pentru că Ioana, la cât efort a depus să scrie cartea s-a gândit că merită și ea un cadou așa că și-a ales să interpreteze ea însăși unul dintre caractere (ăsta e de fapt detaliul care-i conferă cea mai mare autenticitate romanului), așa că printre cele 6 femei o veți regăsi pe ea, cu dramele vieții ei, deloc puține. Vă las pe voi să descoperiți 🙂

O altă parte interesantă e că această carte cred că are și un efect terapeutic pentru femeile care au pierdut o sarcină, chiar cred că le ajută mult ceea ce descrie Ioana printre rânduri.

Emoțiile pozitive pe care ajungi să le trăiești citind cartea te duc cu gândul la o lume ideală în care femeile se sprijină reciproc, empatizează, nu critică și nu judecă indiferent cât de diferite sunt celelalte femei cu care interacționează 🙂

Aș mai scrie, dar mă voi opri aici: romanul Miercuri, respirăm e:

 • despre prietenia cea mai pură,
 • despre femei și feminitate,
 • despre miracolul maternității,
 • despre cum să faci haz de necaz ca să te strecori mai bine prin viață,
 • despre surprize și relații încurcate,
 • despre empatie, altruism, mame și probleme de sănătate ale copiilor,
 • despre modă,
 • DESPRE IOANA și dramele vieții ei (unele dintre ele).

Dacă ar fi să spun și un singur minus al acestei cărți originale aș spune că e o carte pe care o înțeleg și o vor înțelege mai bine mamele și femeile însărcinate decât cele care încă nu sunt mame, dar e doar părerea mea. M-am gândit că într-un fel înțeleg cartea acum că sunt mamă și altceva aș fi priceput când încă nu era în plan să am copii.

Și dacă v-am convins, și dacă nu, eu sunt bucuroasă mult de tot că am reușit să citesc aceste două cărți, că am plâns și am râs și abia aștept să trec la următoarele, ale aceleiași scriitoare, desigur, despre care cred sincer că și-a găsit vocația 🙂

Ar fi minunat ca și în viața reală femeile să poată fi precum personajele din cartea Ioanei, și eu chiar sper ca cineva să-i propună să facă un film după cartea ei, ar fi genial 🙂

0 0 vote
Article Rating