„Ziua de ieri nu ne mai aparține, iar cea de mâine nu poate fi neapărat a noastră. Încât cel mai bine e să trăiești clipa de față în toată intensitatea ei”.
(La revedere, Genevieve! – GENEVIEVE DUBOSQ)
Anul ce tocmai a început m-am gândit la o noua categorie pe blogul meu: Citatul de miercuri, astfel că în fiecare zi de miercuri a săptămânii vreau să postez câte unul dintre citatele care mi-au plăcut cel mai mult de-a lungul timpului, aforisme care îmi călăuzesc viața, propoziții și fraze înțelepte pe care le-am descoperit în cărțile citite sau le-am auzit prin facultate.
Azi am început special cu acest citat găsit în cea mai tristă carte pe care eu am citit-o vreodată, o carte a cărei acțiune se desfășoară în Franța în timpul celui de-al doilea război mondial.
Mi-au plăcut dintotdeauna cărțile biografice și v-am spus deja lucrul ăsta când am scris anul trecut articolul despre cărțile Ioanei Chicet-Macoveiciuc.
Citatul de azi, din prima zi de miercuri a anului 2019, este rostit de o persoană care și-a petrecut copilăria în vremurile grele ale războiului, război care i-au lăsat cicatrici adânci pe trupul firav, dar mai ales în suflet. Mie, ca cititoare, impresionată de povestea de viață din spatele cuvintelor, nu-mi rămâne decât să iau aminte și să învăț anul ăsta ce tocmai a început să trăiesc mai mult în prezent, să prețuiesc fiecare clipă pentru că, vorba lui Dgenevi (așa era alintată în carte) „ziua de ieri nu ne mai aparține, iar cea de mâine nu poate fi neapărat a noastră”.
Vouă care citat vă vine în minte la început de an? Ce vorbe înțelepte ați vrea să vă călăuzească pașii? 🙂
[…] Brașovul este pentru mine cel mai frumos oraș în care îmi puteam crește copiii. Este verde, are împrejurimi absolut uimitoare, are munții pe care-i zărești oriunde te-ai plimba și are și trotuare pe care să mergi liniștit când ieși la plimbare. El are însă și o problemă care are legătură cu vremea: plouă mai des ca-n București și ne putem bucura mai rar de ieșiri afară cu cei mici. Poate, că tot îmi place mie să fiu organizată, o să țin anul ăsta o agendă cu numărul zilelor ploioase din Brașov să văd căte zile din primăvara și vara… Read more »
[…] Viitorul nu-l putem ști, așa că, să ne bucurăm mai mult de prezent. […]
[…] nu știu ce… etc. Despre asta e citatul celebru de azi și, vreau să vi-l reamintesc și pe cel al unei supraviețuitoare a războiului care era doar un copil în vremurile acelea și care este la fel foarte potrivit cu tot ce […]
[…] De asta apreciez eu extrem de mult oamenii ce se dedică 100% credinței (mă refer în mod special la cei care îmbracă haina călugăriei fie că sunt femei sau bărbați) pentru că ei reușesc să trăiască cu foarte puțin din tot ce ne trebuie nouă, celorlalți. Ei nu aleargă după haine la promoții, nu aleargă după case și mașini, nu stau cu orele în fața oglinzii ca să se machieze și să-și dea culoare, nu aleargă să dea like, nu sunt abonați la nu știu câte canale, site-uri, bloguri. Ei nu aleargă nici măcar după copii că n-au. 🙂… Read more »
[…] Cartea este despre copilăria ei, desfășurată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (practic Genevieve avea în aprilie 1945 vârsta de 13 ani. Pentru că viața ei este de o tristețe covârșitoare, de aceea și rostește atât de multe vorbe pline de înțelepciune. Tot ei îi aparține și citatul referitor la ziua de azi. […]
[…] copiilor noștri tot timpul pentru că sănătatea este ceva relativ și, oricât de dur ar părea, „ziua de mâine nu poate fi neapărat a noastră”, iar granița dintre un om sănătos și o persoană cu handicap poate fi extrem de subțire și de […]