Primăvara asta așa capricioasă cum este am reușit totuși să ajungem să mai vizităm câte ceva din minunata noastră țară: am fost pe la muzee și pe la castele, dar și pe la mănăstiri și azi vreau să vă recomand „Ghidul mănăstirilor din România”, o carte extrem de utilă pe care mă bucur sincer că am descoperit-o mai ales că este primăvara și până la toamnă să ne tot vizităm țara.

Cartea se pare că „a început să prindă contur în vara anului 2009″ (nota Editorului) și este deja la ediția a 4-a, iar cele aproximativ 375 pagini cuprind informații extrem de utile referitoare în primul rând la locația unde este poziționată mănăstirea pe care dorim s-o vizităm, hramul sfântului pe care îl poartă, adresa exactă cu detaliile despre cum se ajunge (ce drum trebuie urmat, cu indicații despre împrejurimi). Apoi mai sunt informații și despre moaștele cărui sfânt/căror sfinți se află în mănăstire și la rubrica de contact sunt numerele de telefon.

Ghidul cuprinde și un scurt istoric la fiecare mănăstire în parte despre perioada în care a fost construită și de către cine, date despre pictură, alte construcții și anexe ce s-au mai adăugat pe parcurs, dar și cu cine se învecinează mănăstirea, sau dacă este o mănăstire de călugări sau de măicuțe, locurile de cazare, precum și câți viețuitori sunt.

Se pare că nu a fost deloc ușor a se întocmi un asemenea ghid, de aceea sunt așa de bucuroasă că am cumpărat cartea și apelez la ea ori ce câte ori vreau să vizitez o mănăstire cu atât mai mult cu cât Brașovul este un oraș din țara noastră poziționat central și are multe împrejurimi.

Vă las în încheiere nota editorului: „drumul nostru spre mănăstiri reprezintă, în fapt, un drum spre noi înșine”.

Sper să vă fie de folos recomandarea mea de azi! Voi reveni cu un articol separat (cu poze) despre impresiile mele de la primele mănăstiri vizitate pe anul acesta.

0 0 vote
Article Rating