M-am gândit să abordez subiectul de azi pentru că (încă) suntem în luna iulie și încă mai avem timp să ne scoatem rochiile și fustele din dulap, să le călcăm și să le așezăm frumos pe umerașe pentru a le purta apoi cu drag.

Anul trecut, când a venit toamna (În Brașov, din ce-am observat, toamna se instalează de-a binelea după 5 septembrie), am constatat, în timp ce-mi luam rochiile și fustele de pe umerașe și le așezam frumos în raft pentru la anul, că reușisem să port doar 20% din ele, adică din 20 de rochii plus fuste, eu purtasem doar 4. 🙁 Și m-a frustrat treaba asta: ok, știu, sunt mamă de copii mici, am o scuză că m-aleargă copiii, că mereu se murdăresc și risc să mă murdărească și pe mine, că n-am timp să calc, că bla-bla… motive îmi pot găsi ușor. Dar iată, sunt anii tinereții în care e bine să mă simt feminină, să-i dau și exemplu fiicei mele că-mi place că m-am născut femeie, că iubesc rochiile și fustele, și eu ce fac?

Așa că m-am hotărât să iau măsuri și să port din nou fustele și rochiile mele mai ales că e plin orașul de femei în blugi, vara, la 30 de grade.

Chiar nu înțeleg de ce nu profităm mai mult noi, femeile, de faptul că avem privilegiul ăsta de a purta rochii și fuste? Blugii vara mi se par atât de anoști pe lângă teancurile de modele de rochii, materiale, culori pe care le poți purta vara.

Într-adevăr, dacă vorbim de pantaloni albi, purtați la o tunică sau la o bluză mai lungă de fund, alta e treaba, dar nu blugii de toate zilele și cu un tricou la fel de plictisitor.

Ați observat și voi cât de mult se poartă blugii skinny, în detrimentul rochiilor și fustelor? Eu, în ce privește categorie de vârsta 14-25 de ani nu văd decât blugi scurți (cât mai scurți) sau blugi lungi skinny cu talie înaltă și maiou/top/bluză cât mai scurte, maiouri care acum sunt la reducere, iar magazinele nu știu cum să mai scape de stocuri (știu ce vorbesc că am fost în mall zilele astea și e plin de bluze/maiouri/topuri/tricouri cu vedere la buric, unele din niște materiale foarte frumoase și foarte calitative chiar).

Mă uit la fimele vechi unde femeile erau atât de feminine în rochii și fuste, la fel țărăncile din România care multe încă mai sapă în grădină în rochie, mai văd chiar și mame cu 3 copii mici (am rămas profund impresionată de o femeie din Biserică foarte decent îmbrăcată cu un bebeluș în brațe, și încă 2 copii până în 5 ani, care purta fustă, la fel și fetița ei, ea cum și-a găsit timp să-și calce fusta? ), ce să mai vorbesc de femeile care au trăit în vremuri de război și care purtau fuste fie vară, fie iarnă, deși mult mai practici le-ar fi fost pantalonii.

Știați că există teste de personalitate care măsoară feminitatea? Nici eu nu știam, am descoperit întâmplător la master și mi s-a părut foarte interesant cu atât mai mult cu cât în DEX definiția feminității e destul de ambiguă. Nu cred că o fustă/rochie te face mai feminină dacă tu nu ai deloc gesturi feminine, nu ai grație, eleganță etc., însă cu siguranță că, dacă purtăm mereu pantaloni, vom ajunge în timp să nu ne mai simțim confortabil deloc în rochii și fuste.

Mi-e greu și să înțeleg femei care sunt de 60-70 de ani și ies să plimbe câinele în colanți, (că doar dacă plimbi câinele pe lângă bloc nu te vede nimeni, nu) mai ales că nu au fost fotomodele la viața lor, când ar putea să-și tragă o fustă pe ele (fie ea și de blugi, de ce-o fi) și în felul ăsta ar trece frumos neobservate.

Pe de altă parte, dacă ai 60 de ani și te plimbi prin autobuz în Constanța cu o rochie cu spatele gol complet transparentă că doar tu locuiești în orașul ăla și-ți permiți (și chiar nu avea costum de baie pe dedesubt și nici la plajă nu părea că se îndreaptă, ci părea că vine de la piață), asta sigur nu e feminitate, e vulgaritate.

Fustele și rochiile potrivite cu tipul de siluetă al fiecărei femei salvează orice tip de corp, spre deosebire de pantaloni, care-s mult mai greu de potrivit. Eu am avut o profesoară (din păcate, profesoara care-mi displăcea cel mai mult la caracter) care, deși era o femeie supraponderală, era mereu foarte elegantă pentru că știa ce fuste și rochii să poarte. În felul ăsta kg ei în plus treceau neobservate, pentru că senzația generală era de femeie fină, îngrijită, stilată chiar.

Ați observat când mergeți pe la Conferințe sau la vreun curs, teatru (deși acolo depinde de piesă) cât de elegante sunt femeile în fuste și rochii?

Eu am decis să profit de vara asta ca să port fuste și rochii  mai ales când este caniculă pentru că asta îmi va da o stare de bine.

Voi ce planuri aveți, v-ați făcut socoteala câte dintre fustele/rochiile pe care le aveți, le-ați purtat deja ?

5 1 vote
Article Rating