„Juris praecepta sunt haec: honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere”

(„Principiile Dreptului sunt acestea: a trăi în mod onorabil, a nu vătăma pe altul și a da fiecăruia ce este al său”).

Ulpian

Am învățat principiile Dreptului roman în primul an de facultate, le-am învățat pe dinafară și le pot reproduce oricând în latină pentru că pur și simplu mi-au plăcut și îmi plac, în fond nu sunt doar principii de Drept, sunt principii de viață pe care chiar le aplic în viața mea.

Iată un exemplu de cum le aplic: dacă am greșit cuiva și l-am supărat și realizez că este vina mea, atunci îmi cer sigur scuze, indiferent de vârsta, ocupația, condiția socială sau alte detalii. În felul ăsta înțeleg eu principiul „a da fiecăruia cee ce este al său” pentru că am vătămat acea persoană  și trebuie să-mi asum acest lucru și să încerc să repar lucrurile.

Dacă citesc un articol care-mi merge direct la inimă de pe vreun blog, atunci o să-i las un comentariu sincer autoarei/ autorului tot pe principiul de mai sus. La fel cum obișnuiesc să fac complimente atunci când îmi place ceva sau ofer feedback constructiv când este nevoie.

În ce privește „principiul de a trăi în mod onorabil”, pot spune că îmi aduc bine aminte cum învățam la cursuri despre faptul că există norme juridice, norme morale și norme religioase. Astfel că eu, ca om, mamă, soție, cetățean… încerc să respect legile țării nostre, normele morale (așa cum le înțeleg și eu) și normele religioase (de exemplu: nu mă duc la mănăstire cu o ținută indecentă mai ales că există regulile foarte frumos trecute pe panou).

Voi ce principii aveți?

0 0 vote
Article Rating