Am descoperit cartea „Sufletul meu, temnița mea” într-o zi în care simțeam nevoia să scormonesc după niște răspunsuri pentru că eram neliniștită și voiam să aflu mai multe… mai multe lucruri despre suflet. Deși o primisem cadou acum mulți-mulți ani se pare că abia anul acesta am îndrăznit s-o deschid. Când am început lectura ei, însă, starea mea emoțională nu mi-a permis să o citesc până la capăt așa că am închis-o la loc și am reluat cititul peste o perioadă de timp. Atunci când m-am simțit pregătită.
Începutul cărții m-a captivat de la început și asta pentru că iată, Părintele spune că sufletul omului, ca întreg, este considerat a fi 10/10. Partea cu adevărat interesantă vine acum pentru că, din cei 10/10, partea de:
- „1/10 din suflet ar fi CONȘTIENTUL”, pe care noi toți „îl vedem, îl știm și îl controlăm”,
- „3/10 o constituie SUBCONȘTIENTUL”, aflat puțin mai jos de conștient,
- „6/10 o constituie INCONȘTIENTUL”, parte pe care Părintele o compară cu un „beci întunecat” pe care, noi nu-l cunoaștem, se pare, deloc, dar, mai spun autorul, „avem o idee despre el”.
Nu știu dacă ați văzut filmul „Identity” din 2003 cu Ray Liotta și John Cusack, pe mine cartea asta m-a dus cu gândul și acolo, filmul fiind despre cele câteva personalități ale unui singur om. Vi-l recomand, e bine cotat pe IMDB și extrem de interesant.
Revenind la carte, ideea de bază e aceea de cât este de important „a pune început”, idee care și încheie cartea. Ea se referă practic la faptul că omul trebuie să aibă încredere în Dumnezeu, să înțeleagă și să facă ascultare respectând poruncile, să realizeze unde a greșit și să se pocăiască sincer, „să-și predea sinele lui Dumnezeu în fiecare zi” pentru că Părintele atrage atenția că „a pune început” este „o treabă de zi de zi care nu începe azi și se termină mâine”. Problema care apare pentru om este că, dacă el este conștient doar de 1/10, deci doar de a zecea parte din sufletul său, atunci el doar partea asta o poate încredința lui Dumnezeu.
Foarte interesant mi se pare modul în care subliniază Părintele deosebirea dintre sfinți și oamenii de rând. Astfel, sfinții au lucrat încet-încet, cu multă răbdare și au reușit ca sufletul lor să devină în întregime conștient. Deci practic, la sfinți, sufletul este 10/10, adică 100% CONȘTIENT, neexistând subconștientul și inconștientul. Întreaga ființă a sfinților este „o carte deschisă înaintea lui Dumnezeu”.
Și, dacă-mi permiteți, că știți că mie îmi place să tratez lucrurile interdisciplinar, mi-am amintit că am citit undeva, într-o carte despre Părintele Arsenie Boca cum el, cel supranumit Sfântul Ardealului, îi spunea parcă unui călugăr că un om, în fine, un sfânt că nu prea poți face asta dacă ești simplu om, își poate controla până și visele dacă vrea. Și acest lucru cred că are legătură directă cu subiectul cărții despre care vorbesc azi pentru că tot din carte aflăm că „sfinții nu au pivnițe ale sufletului pe care nu le cunosc și nu le controlează”.
Și, dacă ne întrebăm despre geneza acestor straturi, iată că „straturile sufletului au fost create de păcat”, după căderea oamenilor din Rai, iar păcat este atunci când „omul îl lasă pe Dumnezeu și se întoarce către sine”. Și în carte autorul folosește expresia „omul s-a îndumnezeit pe sine”.
Cel mai important este că această carte transmite speranța. Oricine își poate schimba viața, și citind cu atenție, chiar dacă poate părea o carte puțin greoaie la început, cititorul revenind asupra anumitor pasaje pentru a aprofunda anumite noțiuni, autorul are acest mesaj pozitiv subliniind faptul că „în viața duhovnicească nu există competiție”, iar „cel care iubește smerenia și vrea să se smerească, se roagă lui Dumnezeu și, încet-încet, începe să simtă golirea sufletului de eul său, de iubirea de sine” (…).
Ce pot spune eu din experiența mea de viață este că mi s-a întâmplat acum mulți-mulți ani, în perioada în care am făcut vreo 10 ședințe la psiholog (acelea fiind toate, altele n-am mai făcut) să povestesc o întâmplare în care cineva mă jignise, mă umilise în public, de față cu oameni pe care-i cunoșteam. Dar pe mine atunci ce m-a deranjat a fost nedreptatea că nu aveam de ce să-mi fie rușine cu vreo faptă, ci era vorba despre o concluzie a unei persoane care nu cunoștea nimic despre sufletul meu, ci mă știa doar pentru că eram din același cartier. Și s-a trezit atunci vorbind despre ceva ce era un fel de nerealizare a mea de la vreamea aia. Povestind asta la psiholog, am izbucnit în lacrimi și mi-am adus aminte că am avut un blocaj atunci de față cu toți acei cunoscuți și că am fost în imposibilitatea de a mă apăra dând ocazia acelei persoane care voia să mă pună în inferioritate pentru că era invidioasă de fapt pe mine, să jubileze. Și atunci am tăcut, iar la psiholog am plâns mult, amintindu-mi. La următoarea ședință, însă, tot meditând, am venit și i-am spus psihologului ce replică i-aș fi dat acelei femei, dacă nu aș fi avut acel blocaj. Ăsta este doar unul dintre exemplele faptului că sufletul nostru este pe straturi, probabil vorbele acelea erau undeva în subconștientul meu, le aruncasem acolo și, remintindu-mi-le, iată am eliberat și emoțiile acelea negative. A fost bine, a fost eliberator, la fel cum este la spovedanie când pleci cu lista după tine și, după ce-ți mărturisești păcatele, printre lacrimi și suspine, ieși alt om, pregătit de noi începuturi.
Partea cea mai dificilă este însă cea legată de INCONȘTIENT, și acele șase zecimi de necunscut mi se par enorme, deci acolo e de lucrat cu noi. Zilnic.
În legătură cu inconștientul, în carte apar niște informații extrem de interesante legate și de copilărie, de anumite traume, frici, sperieturi și alte acțiuni ce poate ne-au afectat cândva și care au fost aruncate acolo în beciul ăla, de unde pot ieși când te aștepți mai puțin. Și acelea dau stări de vinovăție, iar asta e destul de grav.
M-a preocupat dintotdeauna o problemă: și anume, un om poate să-și rezolve problemele astea sufletești și fără ajutorul psihologului? Eram eu curioasă să văd dacă trebuie să trecem toți pe la psiholog în viața asta pentru a fi compleți și pentru a funcționa bine emoțional vorbind. Părintele chiar vorbește despre faptul că „în paralel cu strădania duhovicească să se facă cercetarea psihologică”. Apoi am găsit în carte răspunsul părintelui la întreabrea mea. Deși Părintele pomenește în cartea lui despre importanța Psihologiei și chiar numește câțiva psihologi cu ale căror valori rezonează, el răspunde întrebării mele că da, se poate, dar doar printr-o credință extraordinar de mare. Deci, o credință puternică în Dumnezeu poate să-l reechilibreze pe om fără ca acesta să aibă nevoie de terapie. Însă, repet, doar oamenii foarte-foarte credincioși, adică puțini dintre noi pot să se vindece exclusiv prin credință, rămânând practic ca cercetarea aia psihologică să fie făcută la nivel de individ, la nivel autodidact și nu cu o persoană abilitată într-un cabinet specilizat.
Cartea tratează și sentimentele de inferioritate, dar și pe cele de superioritate, vorbește și despre oamenii veșnic stresați. Vorbește de asemenea și despre sentimentele de vinovăție pe care un copil le poate avea din copilăria lui timpurie, tratează puțin și problema nevrozelor, dar aceste lucruri, extrem de interesante, vă las pe voi să le descoperiți că nu vreau să vă povestesc cartea, vreau să v-o recomand. Și o fac cu plăcere pentru că mie mi se pare extrem de interesantă și de actuală.
Închei tot folosind cuvintele Părintelui și anume că, „pe plan duhovnicesc, singura modalitate de rezolvare a sentimentelor de vinovăție este pocăința”.
Mai am de spus doar că ediția pe care o am eu este din 2009 și, din ce am văzut pe site-ul Editurii Bizantine, coperta acum arată altfel. Deci, dacă o căutați prin librării, intrați pe site-ul Editurii la care a apărut ca să vedeți după ce poză să vă uitați. Sper să găsiți multe răspunsuri în această carte, pentru că, așa cum este nota Editurii din paginile de început, cartea „se adresează oricărui creștin care încearcă să se cunoască pe sine”.
Tare interesantă carte, nu stiu dacă aș avea dispoziția necesară sa o citesc, asa ca iti multumesc pentru prezentare, ma multumesc cu atata.
Eu am mers mult pe la psiholog, asta mi-a schimbat viața in bine. Dar mai am mult de lucru.
Mulțumesc. Mie mi-a făcut extrem de bine să fac masterul în Psihologie (fie ea și a Muncii) pentru că m-am familiarizat cu anumite concepte, am învățat care-i treaba cu testele psihologice, am încă teancuri de cărți pe care vreau să le citesc, deci văd altfel viața. De aceea nu simt nevoia să merg, lucrez singură la minusurile mele, dar bazându-mă desigur pe ce ne-au predat profesorii față de care am avut și am un respect imens. Mă analizez așa și-mi place să citesc, domeniile le-ai văzut și tu. Sper să-ți fie de folos informațiile! 🙂
Foarte interesantă prezentarea. Aș fi curioasă de un lucru: autorul spune acolo că s-ar putea și fără psiholog, prin multă credință. Dar invers oare s-ar putea? Doar prin psiholog și fără credință? E o întrebare mai mult retorică, mă gândesc că autorul, fiind preot, nici nu s-a gândit la varianta aceasta. Întreb pentru că trăim într-o societate laicizată, nu mulți sunt preocupați de credință, dar sunt preocupați de a deveni o persoană mai bună decât erau ieri, de a fi împăcați cu propria persoană și cu viața pe care o duc. Probabil de aceea au și apărut tot felul de… Read more »
Fiecare om înțelege ce vrea el prin conceptul ăsta larg uzitat de „dezvoltare personală”. Credința este ceva ce trebuie să simți, iar mântuire cu forța nu se poate, Dumnezeu nu mântuiește pe nimeni împotriva voinței sale. deci, dacă cineve este ateu, e fix alegerea lui. Până la urmă în viață totul ține de alegeri și, cum am spus mai sus, acele alegeri uneori le facem cu capul, alteori cu inima. E liber arbitru. Preotul, în cartea de care discutăm, nu spune nimic nici nu cred că pomenște măcar cuvântul „ateu”, deci… Pentru mine e clar (în ce mă privește) :… Read more »
P.S: ar fi tare bine, în viață ca Religia și Psihologia să coexiste 🙂 Eu n-am auzit până acum niciun preot care să excludă Psihologia, din contră, mulți preoți trimit omul și la psiholog.
Mie imi place intrebarea asta, m-ar interesa răspunsul. Pentru ca fiica mea de 12 ani, crescută deci in societatea asta laică, într-o țară laică, imi vine des cu intrebari la care nu pot sa ii raspund. Si ca o anecdota: Eu am fost obișnuită de mica sa fac semnul crucii la taiat de paine, m-au luat copiii cu intrebarea de ce fac cruce, ca doar nu e otrăvită painea, ca atunci de ce nu fac semnul crucii la orice tai, le-am raspuns ca e ca sa o binecuvânteze Dumnezeu, ca doar si in rugăciune se zice de painea noastră cea… Read more »
Elena, dacă-mi permiți, m-am gândit la ce ai scris și am niște idei, poate te ajută: 1. Pornești de la o premisă ce nu te avantajează prea mult, așa că te sfătuiesc sincer să schimbi optica, nu mai zice că le-ai dat copiilor „educația proastă” (nicio mamă nu-i perfectă), ci ia aminte la cuvintele preotului și pleacă cu ele în gând: „început bun poți pune oricând”. 2. „Atunci când nu poți vorbi cu copiii tăi despre Dumnezeu, vorbește cu Dumnezeu despre ei”, cred că Părintele Arsenie Boca a zis asta, deci roagă-te mult și copiii vor găsi drumul bun. 3.… Read more »
Mulțumesc pt raspuns. Stiu ce zici 🙂 Daca mama e buna, se milostiveste Dumnezeu multe generații, dar daca mama e rea, câte generații trebuie sa tragă dupa asta?! Intreb si eu, nu sunt mama cea rea.
Cu drag. Eu știu așa: Dumnezeu se milostivește până la al 9-lea neam și se supără (pedepsește) până la al 4-lea neam. Așa știam eu. Și, acum că mi-ai ridicat minge ala fileu, poate va urma un articol despre rolul mamelor creștine în familie. Până atunci îți recomand (din nou) și cartea Ana, de Em Sava căreia i-am făcut deja recenzia, e multă credință în cartea aia, e credință cât să muți munții. Sper să-ți fie ok răspunsul meu, eu îmi reîmprospătez oricum mereu informațiile pe planul ăsta, nu las praful să se așeze, nu-mi permit 🙂
Uite, am găsit mai clar, în Cărarea împărăției: Dumnezeu „pedepsește până la al treilea și al patrulea neam – pentru cei ce-L urăsc”, și
„Se milostivește până la al miilea neam, către cei ce-L iubesc și păzesc poruncile Lui”.
Deci am greși când am spus al 9-lea neam.
Foarte interesant tot ce ai scris. Sunt sigură că poate face mult bine cartea asta. Cum ai spus tu, a venit într-un moment în care poate aveai nevoie de ea.
Îți mulțumesc mult de tot. Da, m-a ajutat într-o perioadă grea din acest an și, culmea, o aveam de ani de zile în raft, dar nu o citisem niciodată. Am zis s-o recomand și pe blog, poate-i trebuie cuiva informațiile din ea.
[…] gândurile. Și-mi place treaba asta, nu mă deprimă, nu caut să fug de ele, cum scria în cartea Sufletul meu, temnița mea. E monentul meu în care pot să sorb ultima gură de cafea, pot să-mi planific ce cărți mi-aș […]
[…] așa pentru că mai ies scheleții ăia din dulap și-și mai fac de cap. Te mai sabotează și inconștientul, și așa vezi că de fapt, de multe ori, când te-ai aflat la răscruce de drumuri, n-ai luat-o pe […]
[…] nu am învățat nimic. Dacă însă începem sa derulam imaginile trecutului nostru, vedem cum inconștientul începe sa scoată din beciul lui diverse elemente. Care se leaga unele de altele. Si asa începem […]