Pe 25 februarie echipa Editurii SIONO sărbătorește un an de existență. Și s-au gândit să sărbătorească cu o nouă ediție a romanului Ana, scris de Em Sava. Coperta, absolut fabuloasă, o puteți vedea pe blogul lui Em, în link-ul de mai sus.

Dar noutățile nu se opresc aici, pentru că Em, în altruismul său s-a gândit ca la finalul cărții să insereze și o parte din recenziile primite de la noi, cititorii ei. Printre cele 24 de nume se regăsesc profesori de limba română, critici literari, bloggeri mai cunoscuți sau mai puțin cunoscuți, scriitori debutanți sau mai vechi în profesie, autori publicați la început de drum, într-un cuvânt oameni pasionați de scris, dar și de citit. Și noi toți, prin recenziile făcute, am ajuns la sufletul scriitoarei Em Sava. La fel cum rândurile din roman au ajuns la sufletele noastre.

Romanul biografic „Ana” nu poate fi citit decât cu sufletul deschis pentru că așa merită, iar cititorul, pentru a reuși să empatizeze cu personajele principale, în mod special cu Ana și cu Maria (zisă Voinicoasa), trebuie să parcurgă această minunată operă dându-și voie să plângă. Cititorul va înțelege cu adevărat acele file din istoria tulbure a țării noastre (perioada cuprinsă atât în Primul , cât și în Al Doilea război Mondial), precum și durerea personajelor principale, nedreptatea prin care ele trebuie să treacă, încercările demne de crucile sfinților, doar dacă va avea inima deschisă. Pentru că plânsul, până la urmă te eliberează și te face să devii mai conștient de rolul tău ca om pe acest pământ și de tot ce trebuie să apreciezi în viața ta de muritor de rând.

Vă învit pe toți cei care citiți aceste rânduri să nu ratați ocazia de a vă aduga pe lista de cărți ce merită citite într-o viață de om, acest roman biografic, deci bazat pe întâmplări reale, petrecute cu adevărat. Numai Em știe ce a fost în sufletul ei să strângă cu atâta delicatețe emoțiile pe care Ana le-a simțit și a trebuit să le trăiască, să le accepte și să meargă mai departe, să lupte continuu „ca să se potrivească în lumea știrbă”.

Bucuria pe care eu o am azi, ca cititor, când am aflat că rândurile preferate din recenzia făcută de mine au ajuns la sufletul scriitoarei Em Sava, iar ea s-a decis să le includă la finalul cărții sale de succes este de nedescris. Este o zi de sărbătoare. 🙂 Aștept cu nerăbdare să pot comanda câteva cărți din noul tiraj Ana și să le pot dărui persoanelor dragi. În posesivitatea mea, o să-mi păstrez, desigur, un exemplar și pentru mine (mai am una de rezervă) să le arăt copiilor la bătrânețe.

Ana e o carte actuală care va dăinui peste secole. Ea este precum credința ce ne-o păstrăm în suflete și precum amintirile dulci și sărate („sweet and salty” cum se numește blogul lui Em) care ne leagă de tradiții și de strămoșii noștri.

La mulți ani, SIONO, la cât mai multe apariții editoriale care să ne încânte sufletele. Felicitări Em Sava pentru capodopera literară ce ai dăruit-o nu doar cititorilor tăi, ci întregii literaturi române.

5 3 votes
Article Rating