Anul 2020 a fost cu siguranță un an altfel decât toți cei de până acum. A început greu încă din ianuarie, apoi fiecare lună s-a numărat nu în zile, ci în cazuri de COVID.

Adevărul este că dacă aș putea schimba ceva în viața mea, ar fi un eveniment din prima parte a anului. Dacă n-ar fi existat el, aș zice chiar că am avut un an bun. Din păcate, unele lucruri nu pot fi schimbate.

Toamna, însă, a venit la pachet cu bucuria asta de a deveni autor publicat și de a-mi vedea numele tipărit într-o carte. Senzația când am primit cartea a fost într-adevăr de bucurie și uimire că numele meu e acolo pe spatele cărții, alături de celelalte 24 de nume. Antologia Inima nu face riduri este un volum colectiv de proză în care se regăsesc poveștile a 25 de autori români din România, dar și din străinătate. Subiectul cărții este dragostea, iar poveștile de iubire alese de fiecare autor în parte par a fi biografice unele, altele pură ficțiune. Cea scrisă de mine este semificțiune și nu dezvălui mai mult de atât, las cititorul să-și imagineze ce vrea el despre cele două personaje principale (Anastasia și Mihai).

Despre celelalte 24 de povești de iubire vă spun sincer că mi-au plăcut foarte mult și tocmai de aceea nu pot să dau nume, citate sau să nominalizez vreun autor. Bucuria de a mă regăsi și printre colegii mei de blogosferă (unii dintre ei) pe care eu îi citesc de ceva timp a fost foarte mare, o adevărată încântare.

Ce e foarte interesant este că, înainte să apară cartea, mă tot gândeam, cum voi citi o antologie că nu mai citisem de mult timp una. Îmi imaginam că e solicitant să citești o poveste de iubire, fie ea cu happy-end sau nu și apoi să treci la următoarea care, poate bănui oricine, trebuie să fie foarte diferită că doar e trecută prin prisma a tot ce a trăit, cunoscut, citit, văzut, simțit și imaginat autorul ei. Dar nu e. Nu, nu e deloc greu de citit, ci e chiar ușor. Trecerea se face lin, iar echipa SIONO a avut inspirația nu doar să ne pună numele tuturor pe copertă (în ordinea alfabetică), dar și să ofere cititorului câteva date orientative despre autori.

Un alt aspect demn de menționat este titlul, mai bine zis originalitatea lui. În ce mă privște, aș fi putut sta un an întreg zi de zi să mă gândesc și tot n-aș fi găsit un titlu mai bun ca acesta. De fapt ambele titluri sunt extrem de inspirat alese: și „Inima nu face riduri”, dar și titlul celuilalt volum, „Nuanțe de piper și ciocolată”. Pe mine primul titlu m-a dus cu gândul la ceva mai romantic, iar al doilea la povești mai „piperate”, ca să spun așa. Citind doar o parte din al doilea volum chiar mi-am dat seama că se potrivesc de minune sub acel titlu la fel cum poveștii scrise de mine îi stă bine sub titlul „Inima nu face riduri”.

Cartea se găsește de cumpărat pe site-ul editurii SIONO și v-o recomand cu cea mai mare plăcere, o să descoperiți autori talentați cu povești de iubire palpitante și atent schițate în cele câteva pagini. Da, nu-i ușor să construiești o poveste de iubire de câțiva ani sau câteva luni în doar câteva pagini de carte.

Volumul SIONO – Inima nu face riduri – Life happens, are 221 de pagini, dintre care exact 10 pagini poartă amprenta numelui meu. Printre cele 25 de povești se regăsesc atât povești scrise de doamne, cât și de domni, unele scrise la persoana întâi, altele la persoana a treia, unele cu mai mult dialog, altele cu mai multe descrieri, unele cu happy-end, altele nu, mai toate cu un deznodământ greu de ghicit. Sunt povești ce poartă amprenta autorului și stilul lui, asta e clar.

Nu pot să închei fără să mă laud așa puțin doar că nu voi folosi cuvintele mele, ci o să redau cu ghilimelele de rigoare părerea Potecuței despre povestea „Un nou început”, povestea de iubire semnată de mine:

Te felicit din toată inima, m-a impresionat mult povestea ta, să știi. Meritai din plin să fii în carte, merită povestea ta să fie citită de cât mai multă lume, sunt sigură că va ajunge la multe suflete. Mă bucur mult pentru tine și mulțumesc mult, mi-a făcut mare, mare plăcere să o citesc. A fost o surpriză, o plăcere și o nevoie, că avem nevoie cu toții de așa ceva. Felicitări, ești foarte talentată! Te îmbrățisez! O voi reciti cât de curând! „

Poate că nu e prea elegant să ne lăudăm cu feedback-urile primite, dar mie mi-a plăcut așa de mult părerea ei „scrisă la cald” încât am zis că asemenea vorbe venite direct din suflet ar fi mare păcat să se piardă printre alte mesaje. Așă că, dragă Potecuță, nu doar că ești una dintre poetele și scriitoarele mele preferate (ai material pe blog pentru o semibibliotecă) dar vreau să-ți spun și eu că faptul că a ajuns povestea mea tocmai la sufletul tău sensibil înseamnă foarte, foarte mult pentru mine. 🙂

În încheiere mulțumesc echipei SIONO pentru comunicarea excelentă și, mai ales, pentru că a avut încredere în mine și în povestea pe care eu am construit-o. Pentru că e decembrie, luna cadourilor, pe blogul scriitoarei Em Sava, pe care o admir nespus pentru talentul ei la scris, dar și pentru calitățile morale deosebite, aflați despre promoțiile lunii decembrie la SIONO.

Cu acest articol îl închei pe 2020 și sărbătoresc totodată cei 5 anișori de blog. Au fost cu noroc, se pare.

Sărbători fericite tuturor și să ne citim și regăsim cu bine într-un an mai bun, sperăm cu toții, 2021.

2021 te aștept cu drag și bucurie! 🙂

5 1 vote
Article Rating