„De poți să-ți joci avutul și tot ce-ai câștigat/ Riscând pe-o răsucire de roată sau de zar/ Să pierzi și să-ncepi iarăși de unde ai plecat/, Fără să scoți o vorbă sau să devii avar;

De-ți poți constrânge nervii chiar când s-au prăbușit/, Să-ți încordeze mușchii când nu poți să-i mai miști/, Și să răzbești când totu-n tine-i năruit/, Afară de voința ce-ți strigă: SĂ REZIȘTI!”

Rudyard Kipling

Știu ce-o să-mi spuneți: că am zis că plec și acum ce fac? Păi… m-am întors. Cum să nu mă întorc cu acest ultim articol pe 2020 când zilele acestea, recitind fragmentul din poezia lui Kipling am aflat că azi ar fi fost ziua lui de naștere. Da, acest poet și prozator de talie mondială, laureat al Premiului Nobel în 1907, era născut pe 30 decembrie 1865. Versurile lui, extrase din poezia If (Dacă), mi-au ținut de cald în atâția și atâția ani grei. Încă mi se par și așa va fi mereu, niște versuri extrem de inspiraționale, sunt preferatele mele, iar această poezie, pe care am descoperit-o prin liceu, mi se pare o capodoperă. E numai esență. Nu cred că putea fi scrisă decât de un om extrem de vertical, cu niște principii morale foarte bine delimitate.

Ar mai fi de spus că recunosc că eu nu-i cunosc întreaga operă, știu doar de „Cartea Junglei” și minunea asta de poezie. Mai sus sunt doar două strofe. Ce e puțin ciudat este că pe internet am găsit o altfel de traducere, dar eu am dat citatul de cum îl aveam notat prin agendele mele vechi.

Vi-l dăruiesc azi, 30.12.2020 alături de urarea mea de LA MULȚI ANI! Să ne regăsim sănătoși în 2021! 🙂

P.S.: Acum chiar plec până nu mă prinde Revelionul pe internet!

5 1 vote
Article Rating