Undeva, într-un capăt de lume, un cuplu tocmai s-a mutat într-o casă mai mare. Acum se agită ce mobilă să-și comande. Primul lucru pe care-l realizează cei doi este că le trebuie mai multe dulapuri. Ca să-și poată așeza frumos pe rafturile încăpătoare și adânci toți scheleții pe care i-au strâns. Cu trudă, de-a lungul timpului. Seara, cu un pahar de vin în mână, la căldura șemineului, se felicită reciproc de ideea genială de a se muta într-o casă mai mare. După ce adorm, visează cu emoție unde vor pune dulapurile lor mari și încăpătoare.
În altă parte, într-o țară cu soare, un bărbat tocmai ce privește într-o revistă un iaht ce i se pare că ar fi mai frumos decât cel cumpărat anul trecut. Realizând că-și permite să-l cumpere la orice oră, rânjește trăgând cu poftă din trabuc. Seara adoarme cu gândul la petrecerile pe care le va da la vară pe iahtul lui luxos. Visează cum va admira apusul la ocean.
În altă țară, o doamnă îmbrăcată într-o haină scumpă de blană intră într-un cunoscut magazin de bijuterii situat într-un select cartier. A pus de mult timp ochii pe un colier cu diamante. Azi, la 10 ani de la căsătorie, soțul i-l face în sfârșit cadou. Seara adoarme cu gândul la petrecerea ce urmează și la care va purta noul ei colier. Visează cum, bine aranjată și cu prețioasa ei bijuterie la gât, va fi cea mai invidiată femeie de la petrecere.
În altă parte, în întunericul dintr-un club zgomotos de noapte, un tânăr căruia tatăl i-a pus cheile unei mașini scumpe în mână încă de la 18 ani, desface o sticlă de șampanie și bea cu prietenii. Dar, cum are mulți prieteni... … de pahar, mai desface una și încă una… la fel de scumpe. La finalul serii, nota de plată reprezintă venitul cu care o familie modestă cu 3 copii ar putea trăi un an întreg. Dar el seara nu la asta se gândește, ci el visează la cum să-și schimbe mașina cu una și mai puternică.
Într-un alt loc, într-un pat moale, cald și cu așternuturi fine, o fetiță drăgălașă de 6 ani ascultă cu interes povestea spusă de mama ei. E singurul copil la părinți. Camera-i mare adăpostește o bibliotecă întreagă de cărți de povești, în dulapul ei roz stau ticsite multe rochii de prințesă, iar pe jos și pe rafturi stau zeci de păpuși și de ursuleți de pluș. Când mama termină povestea, fetița deja e adormită. Deja e dusă în lumea viselor, acolo unde casa de păpuși mai înaltă decât ea o așteaptă. Exact așa cum i-a promis azi la masă tatăl care nu i-a refuzat niciodată nimic.
Altundeva, în alt capăt de lume doi frați se strâng în brațe. Băiatul, ceva mai mare decât surioara lui, care are doar 5 ani, o strânge protectiv la pieptul lui. Nu mai au pe nimeni. Și nimic. Bombardamentele le-au ucis familia și le-au distrus casa care încă mai fumegă. Fetița, obosită și cu obrajii plini de lacrimi, închide încet ochii. Ținându-se strâns în brațe, copiii adorm. Deasupra lor, cerul, care parcă e mai înstelat ca de obicei, îi veghează. Fetița visează la un pat cald și la mângâierea dulce a mamei. Băiatul… nu-și permite să viseze. Nu azi… azi vrea doar să-și protejeze sora și să treacă de noaptea asta.
Sursa foto: arhiva personală
Frumos ai expus contrastele! Aşa e, unii visează doar la o mângâiere, alţii la o pătură mai călduroasă, alţii la un univers întreg. Şi totuşi, vine un moment în care ajungem să regretăm că unele visuri au fost lăsate pe mai târziu şi nu ne mai dorim decât o altă zi de mâine. Aşa că, indiferent de visul pe care-l avem, în funcţie de posibilităţi, să facem tot ce putem să-l împlinim. Sigur, dreptate şi echilibru nu vor exista niciodată în lume. Întotdeauna noi ne vom dori puţin mai mult, şi e normal, şi altcineva va visa la puţinul nostru… Read more »
Așa am vrut să fac: doar să evidențiez contrastele, nu să judec sau altceva că doar ce vină are fetița de 6 ani că pătuțul ei e călduros? Deci, mă bucur enorm că ai înțeles mesajul așa de bine. Da, să apreciem ce avem și să luptăm pentru visurile noastre, pentru cele care chiar merită să se împlinească… Mi-aduc aminte, cred că marele noastru istoric Nicolae Iorga a zis: „În viață pierdem ani, iar la moarte cerșim o clipă!” Să avem mai multă grijă de tot ce ne e drag și mai ales de timpul nostru, să nu ne pierdem… Read more »
Tulburător! Asta-i viața, privită din unghiuri diferite, dar la fel de frumoasa. Mi-a plăcut ideea de contrast puternic de situatii, Florina. Adormim la fel.
Mulțumesc! Weekend plăcut! ?❤️
Și eu îți mulțumesc pentru poveștile pe care le citesc de pe blogul tău, ai amintiri așa frumoase, autentice! 🙂
Ce frumos ai scris.
Dar eu zic ca pentru pentru fiecare visul lui chiar e important si merita sa se indeplineasca chiar daca noua ni se pare superficial. Poate unii isi schimba parerile, poate nu, poate viata lor intreaga din punctul nostru de vedere a fost timp pierdut, dar nu și dintr-a lor
Mulțumes cmult, Elena. Da, chiar avem dreptul să visăm la ce vrem noi și la orice vârstă. Uită-te la Charlie Chaplin, el după 50 de ani și-a găsit iubirea și a făcut 5 copii cu ea.
Cel mai îngrozitor lucru, însă, de pe acest pământ este războiul, el îți ia până și dreptul de a visa, din păcate, așa că să fimrecunoscători că avem dreptul ăsta să visăm!
Ce să zic!? Că da, există aşa ceva pe lume!? Da, există! Dar cel mai tragic este că va mai exista! Cel mai tare mă supără sau mai bine spus mă uimeşte, faptul că lumea în general, aleargă după „plăcerea materială”! Materialul care hrăneşte orgolii! Recunosc şi eu am fost o vreme aşa, dar am urcat panta muntelui pe vreme bună, rar câteva cu ploi şi tunete, iar în vârf am descoperit poiana edenică şi mult visată. Acolo sus a venit urgia! In vârful muntelui vremea e schimbătoare! Şi am realizat că nimic nu are valoare! Că doar eu, firul… Read more »
Am citit mult și am văzut că nu să fii bogat e problema, nu e o problemă să câștigi bani dacă ai muncit pentru ei, problema e să știi pe ce-i dai și să ai grijă la impactul tău ca om pe planetă, printre ceilalți semeni etc. Știi cum spunea Brâncuși „că trebuie să urci mereu sus de tot ca să ai o privire limpede a tot”, așa e, să încercăm mereu să ne cunoaștem mai bine pe noi, să ne știm nevoile, și să ne pese de tot ce lăsăm în urmă. Fiecare dintre noi poate da un exemplu… Read more »
[…] L’article Rêves et rêves, a été ecrit en langue roumain, ayant le title Vise și visuri et il a été publié en fevrier […]