De când îmi amintesc, întotdeauna am dat și am primit. Mi se pare firesc să existe un circuit al lucrurilor, unde oamenii pot gasi pe cineva caruia să-i dea lucruri de care nu mai au nevoie, lucruri care sunt perfect funcționale și pe care alții le pot folosi. Știu că există multe site-uri pe internet unde părinții încă mai vând articole de care copiii lor nu au nevoie, cum ar fi haine, jucării și așa mai departe. Mărturisesc că eu nu am vândut niciodată nimic și nici nu vreau să o fac în viitor, prefer să donez.
De obicei, atunci când primesc haine pentru copiii mei, o fac doar prin intermediul unor persoane foarte apropiate. Lucrurile sunt aproape întotdeauna de bună calitate și putin purtate, unele chiar par noi. Din nefericire, în trecut, în rare ocazii, am primit body-uri pătate sau rupte, sau chiar articole inutilizabile din cauza diverselor mirosuri incompatibile cu sănătatea unui copil. Sau lucruri pe care copiii mei nu le poartă. Când mi se întâmplă asta, le pun direct la coșul de gunoi. Totuși, este bine să facem un exercițiu de imaginație și să ne gândim cum ar fi dacă astfel de lucruri (desirate, deteriorate) ar ajunge în posesia unei persoane nevoiașe care are și o stimă de sine scăzută…
Eu scriu acest articol tocmai pentru că vreau să fim conștienți de faptul că oamenii nevoiași, care depind de actele noastre de binefacere au și ei demnitate. Noi trebuie să ii respectăm și să ne gândim bine atunci când donăm ceva și cât de folositor ar fi acel lucru, nu doar să donăm de dragul de a ne numi și noi altruiști.
Când vrem să dăruim ceva, ar fi minunat să respectăm niște minime reguli de bun simț pentru că numai așa actul de donare își atinge scopul.
– Prima regulă e că, dacă vrem să donăm, e important să și întrebăm omul. Este absolut obligatoriu să întrebi persoana căreia vrei să dăruiești ceva ce nu-ți mai trebuie, dacă are nevoie și să-i explici la ce te-ai gândit, că sunt cazuri când persoana poate are destule perechi de pantaloni la copil încât să nu mai vrea încă una sau poate nu primește încălțăminte din principiu sau altceva. Puteți face și poze. Eu, de exemplu, nu primesc jucării folosite. Nu-mi place, nu vreau plușuri care au aparținut altor copii din simplul motiv că am eu destule pe care le adun zilnic de prin casă. Deci eu zic că este extrem de utilă comunicarea. Un simplu telefon prealabil poate face diferența .
- Apoi trebuie să vedem cui donăm, adică să vedem destinatarul. Dacă vorbim de prieteni, rude sau alte cunoștințe cu o condiție socială asemănătoare cu a noastră, dar care au copiii mai mici decât ai noștri, să spunem, e recomandat să donăm obiecte d-ale copiilor în perfectă stare, și singurul lor neajuns să fie că au rămas mici sau sunt nepotrivite vârstei (gen jocuri, cărți, materiale didactice etc.).
- O altă regulă de bun simț ar fi să anunțăm persoana căreia îi facem donarea de obiecte de eventualele neajunsuri ale lucrurilor: mie mi s-a întâmplat să primesc un pulover tricotat foarte frumos pentru copiii mei, dar care nu avea nasturii cusuți. Ii trebuiau vreo 7-8. Pe mine nu m-a deranjat că nu am fost anunțată pentru că mie oricum îmi place să cos și am mai avut și dreptul să-mi aleg singură nasturii pe deasupra, dar, dacă eu aș dona așa ceva, aș anunța cu siguranță persoana și chiar aș întreba-o dacă vrea să-i cumpăr nasturi sau are ea unii potriviți.
- Tot referitor la nasturi, dacă donăm unor persoane aflate într-o situație grea, gen victime ale unor calamități, poate inundații, incendii sau alte cazuri grave, atunci eu una nu aș dona în veci haine, sau încălțăminte fără nasturi, fără fermoare, fără șireturi, ba chiar mi se pare că aș insulta bieții oameni cărora numai de cusut nasturi nu le mai arde . Deci, cred că puțină grijă, puțină atenție la detalii și puțin bun simț nu strică nimănui.
- Să avem grijă și cu petele că sunt pete și pete, pot fi pete la pantalonii de copil undeva sus, în zona curelei și acolo nu-i o tragedie că ai o pată de o unghie sau poate fi o pereche de pantaloni, o fustă/ rochie, pulover etc. de culoare foarte deschisă cu o pată situată undeva central care compromite complet acel obiect vestimentar așa că recomandarea e să nu donam așa ceva cuiva.
- Mirosul obiectelor pe care le dăruim este extrem de important: dacă obiectele pe care le dăruim miros a mucegai, a balsam de rufe puternic/detergent, a benzină etc., este mai bine să le aruncăm sau să le spălăm cu grijă (dacă sunt haine și dacă este posibil) decât să-i deranjăm pe ceilalți. Deci să nu neglijăm acest aspect pentru că atunci când destinatarii sunt copii mici, chiar nu te joci cu mirosuri puternice care le pot afecta ușor sănătatea, de altfel nu știu ce părinte ar primi un astfel de „cadou”.
- În concluzie, atunci când auziți de oameni afectați de un dezastru natural, încercați să vă puneți mai întâi în locul lor și cu siguranță le veți dărui lucruri utile și în perfectă stare de funcționare, fie că este vorba de electrocasnice, mobilier, haine, pături etc.
- În final, să nu uităm că a dărui nu implică nicio obligație din partea celui care primește, așa că atunci când dăruim, să dăruim din inimă și să nu așteptăm nimic în schimb. Un simplu „Mulțumesc” mi se pare suficient, dar să nu ne supărăm dacă nu-l primim nici pe acela, pentru că există și astfel de cazuri, ci să fim fericiți în sufletul nostru că am putut ajuta.
Sper că ideile mele v-au fost de ajutor și că v-au pus puțin pe gânduri. 🙂
ce ma bucur ca ai scris!
Si ce frumos ai scris!
Eu am trimis 6 cutii in tara, cu donatii colectate de la vecine. Daca ar citi toate… dar asta e. Triez. E bine si asa. Cel mai trist este ca romancele nu sunt atente la normele astea, de bun simt, si ultimii ani am colectat de la indience, englezoaice, belgience, suedeze, croate, etc. E ca si cum ar fi dat naibii respectul fatza de celalalt la romani.
(a, asta a fost ultimul lot trimis, dar trimit de cateva ori pe an, de cativa ani, acolo unde e jale…jale mare)
Continua-ti treaba ca e minunat ce faci si vei primi inzecit inapoi! 🙂
Ce bucurie este pentru mine sa vad ca tu inca ma vizitezi desi am luat o pauza atat de mare de la blog. A fost pentru un motiv intemeiat 🙂 Iti multumesc si pentru compliment si pentru loialitate si te imbratisez. In plus, am tot respectul pentru oamenii care nu doar doneaza, ci sunt si atenti la starea lucrurilor si mai ales, care o fac asa organizat cum descrii tu, adica aloca timp sa colecteze de la mai multe persoane, sa sorteze lucruri, eventual sa scrie pe pachete carei varste ii sunt adresate lucrurile, etc. Ai tot respectul meu! Copiii… Read more »
sunt aici, dau F5 1-2 ori pe sapt (ok, nu in vacanta) 😀
Multumesc mult 🙂
Bine ai revenit!
Mie mi-ai trezit amintiri cu lucruri primite, m-am simtit asa prost: pătate, gaurite. Primite de la o franțuzoaică
Si eu zic ca cel mai bine întrebi omul daca are nevoie.
🙂
Imi pare rau, sa stii si realizez ca ne simtim mai prost atunci când primim de la oamenii pe care-i cunoastem (rude, prieteni) si atunci luam totul mult mai personal. Am patit-o si eu acum ani de zile si poate si de aceea am scris articolul.
Ca tot vorbesc eu de bun-simt si respect: imi fac acum mea culpa fata de voi pentru c-am disparut o luna si ceva de pe blog si n-am anuntat 🙁 .Pe viitor promit sa anunt cand intentionez sa mai chiulesc mai mult de 30 de zile, am zis! 🙂
doamna, nu tre sa iti ceri scuze sau sa scrii pt noi.
E jurnalul tau. Noi doar trecem pe aici. Ne place ca scrii coerent si cursiv, si expui din dilemele noastre.
Pai nu scriu (numai) pentru voi si pentru restul celor care ma citesc, eu scriu din multe motive, poate fac un articol sa detaliez pentru cine scriu 🙂 Eu va primesc cu drag si bucurie 🙂 Da, la coerenta muncesc ca uneori sunt imrastiata si obosita si atunci ori refac, ori prefer sa nu scriu deloc. Imi place sa povestesc intamplari din viață pentru ca asa invatam.
Da, de acord cu o femeie. Nici eu nu mai scriu la mine, ca pur si simplu nu mai am chef, mi se pare inutil.
Dna de care zic mi-e ruda 🙁
Altfel am vrut sa intru sa comentez la articolul cu tigani, etc. Mama tocmai a calatorit pe autocar alături de un țigan. I-a zis ala: io-s țigan, doamna 🙂 Seara i-a spus sa se întindă ea pe toata bancheta, ca el se culca pe jos. Se întreba mama cati ar fi facut asa ceva.
Pai daca nu mai scrii inseamna ca stii tu ce stii, adica ai analizat si ai hotarat asta. Te poti razgandi oricand, sa stii 🙂 Si eu am fost la un pas sa renunt la blog, recunosc.
Mi-ai povestit o intamplare foarte frumoasa in vremurile in care uneori nici propria sora nu face atata bine cat face un strain. Mai rar oameni de o franchete asa izbitoare in secolul maștilor. Ha-ha, stai că mai am un articol ce urmeaza luna asta tot legat de diferentele alea terminologice cu care v-am tot stresat 🙂 .
Nu, n-am analizat nimic. Poate e o fază, poate nu, nu stiu.
Uneori ne schimbam fara sa ne dam seama: se schimba interesele noastre, ne dezvoltam pasiuni noi, ne racim de anumiti oameni si ne apropiem de altii, asa e mersul lucrurilor. Iti vei da seama pe parcurs…
[…] mai scris despre cum văd eu donațiile de haine și cât de important este ca mămica ce va intra în posesia hăinuțelor pe care le donez dacă […]
[…] L’article en langue roumaine se trouve à ce lien: Cand daruim, sa daruim din suflet! […]
[…] primești exact cat și ce ai dat. Nu. Nu am cum sa aștept, de exemplu, dacă eu am donat (despre ce inseamna a dona am mai scris si in trecut) o haina noua pe care mi-am luat-o si e prea mica sau o geanta, sau o […]