„Oamenii sunt adesea iraționali, ilogici și egoiști;
oricum iartă-i.
Dacă ești politicos, oamenii te pot acuza că ești așa pentru că ai motive egoiste;
oricum, fii politicos.
Dacă ai succes în viață, vei strânge în jurul tău cațiva prieteni interesați și câțiva prieteni adevărați;
oricum, fă tot ce poți ca să ai succes în viață.
Dacă ești cinstit și sincer, s-ar putea ca oamenii să te înșele;
oricum , fii cinstit și sincer.
Ce construiești după ani și ani de trudă, cineva iți poate distruge într-o clipă;
oricum construiește.
Dacă găsești seninătatea și fericirea, poți stârni gelozia celor din jur;
oricum, fii fericit.
Binele pe care îl faci astăzi, oamenii îl uită adesea imediat;
oricum, fă numai fapte bune.
Oricum, dă lumii ce ai mai bun în tine.
Pentru că, vezi tu, până la urmă, totul e între tine și Dumnezeu;
       oricum, niciodată nu a fost între tine și ei.”

MAICA TEREZA

Am fost de mică fascinată de vorbele oamenilor înțelepți, și, ca să-mi păstrez motivația când aveam ceva extrem de important de făcut, îmi scriam încă din școala generală, diverse citate pe carnețele, iar unul dintre cele mai dragi, dacă nu chiar primul în clasament este citatul ăsta al Maicii Tereza (canonizată de Biserica Catolică, în 2016, conform Wikipedia).

Acum mai bine de un deceniu când l-am descoperit, l-am înțeles perfect pentru că mi-am format de-a lungul vieții o anumită cultură religioasă, citind suficient de mult ca să știu și să simt care-i treaba cu sufletul meu, ce-l supără și ce-l liniștește, însă pe vremea aia nu prea înțelegeam eu de ce ar trebui cineva „să facă tot ce poate ca să aibă succes”.

Care-i treaba cu succesul ăsta?

Îmi era suficient de clar de ce trebuie „să fii iertător, politicos, cinstit și sincer, să faci bine” etc. Dar succesul, la ce folosea succesul? Apoi mi-am dat seama cât este de important ca oamenii care simt că au ceva de oferit lumii ăsteia să caute succesul, adică să încerce să facă în așa fel încât să fie cei mai buni și să ajungă cât pot ei de sus, iar informația pe care ei doresc să o transmită, misiunea pe care cred că o au și valorile lor să ajungă la cât mai multe persoane.

Nu știu care este rețeta succesului pentru că sunt un om simplu, însă așa cum citesc zilele astea în cartea „Povestea mea”, scrisă de Michelle Obama, soția fostului președinte american – Barack Obama, se pare că există totuși câteva ingrediente ca să ajungi un om de succes.

Cred că exemplul ales de mine este cel mai bun pe care-l puteam găsi. Să fii numărul 1 în lume drept omul pe umerii căruia atârnă cele mai mari responsabilități, să fii cunoscut de toată planeta, iar deciziile tale să fie vitale nu doar pentru poporul care te-a ales, tot ce faci să fie disecat mai ceva ca într-un laborator, viața să-ți fie analizată cu lupa și să trebuiască să cedezi câte un pic în fiecare zi din intimitatea ta, cam asta înseamnă să fii primul Președinte de culoare al SUA și un OM DE SUCCES.

Încă nu am terminat de citit cartea și, deși e cu adevărat voluminoasă, este o carte biografică extrem de valoroasă după opinia mea în care o fostă primă doamnă ne împărtășește momente atât din copilăria ei, din viața de studentă, de avocată și apoi de soție și mamă, dar mai ales momente extrem de interesante din tot ce a presupus să fie soția Președintelui Statelor Unite Ale Americii. Ce poate fi mai interesat, mai palpitant și mai solicitant de atât?

Care sunt practic ingredientele unui OM DE SUCCES? Din ce am citit până acum, din ce am înțeles despre personalitatea complexă a lui Barack Hussein Obama, al 44-lea Președinte al Statelor Unite ale Americii, așa cum soția sa Michelle îl descrie în cartea de care am vorbit, un om de succes este în primul rând excepțional, adică s-a născut cu ceva extrem de special, are o cu totul altă viziune decât restul oamenilor, o voință și o ambiție care-i permit să muncească și să citească enorm, este un om extrem de vertical, onest, altruist și mereu sensibil la problemele altora, dar și rațional, carismatic, optimist, dispus să-și sacrifice timpul pentru țelul său și să creadă în misiunea și în valorile lui chiar dacă ceilalți nu cred, apoi mai este nevoie și de acel gram de noroc, care-l ajută exact când are nevoie sau care completează ce mai rămăsese de completat.

Acum înțeleg mai bine de ce Maica Tereza a spus în acel citat lung și faptul că oamenii ar trebui „să facă tot ce pot ca să aibă succes”, pentru că, practic, dacă ai ceva special în genele tale, dacă simți că ai o anumită chemare și ai fost lăsat pe Pământ pentru a înfăptui ceva măreț, ceva care poate schimba în bine viața multor-multor oameni, ar fi mare păcat să te irosești.

A nu-ți dori să ai succes în tot ce faci mai ales atunci când ești o persoană cu o minte și abilități deosebite pentru că sunt multe persoane absolut geniale și care pot face lucuri cu adevărat excepționale, înseamnă a te plafona și a trăi doar pentru tine, adică într-un mod egoist,  fără „să dai lumii ce ai mai bun în tine”.

Fostul președinte Barack Obama a țintit întotdeauna foarte sus pentru că el a simțit această chemare din interior care era atât de puternică încât nu putea fi înnăbușită și iată cum sorții au fost de partea lui și a reușit performanțe cu totul excepționale intrând în istorie.

Din punctul meu de vedere, acum că am înțeles care-i treaba cu succesul, dezaprob total stilul de viață al unora dintre persoanele celebre de care citim uneori prin ziare, „persoane de succes” care, după ce au devenit faimoase și bogate, nu înțeleg de fapt ce înseamnă acest statut și cu ce vine el la pachet și nu înțeleg că, pentru a fi demne de a se numi persoane de succes, este absolut necesar să întoarcă societății o parte din toate privilegiile de care se bucură, adică, pe scurt un om cu adevărat de succes trebuie să fie și să rămână un om onest, altruist, care să se implice și să schimbe viețile celor mai puțin norocoși din cartierul, orașul sau țara care l-a ridicat, prin influența pe care și-au câștigat-o, este o datorie sacră să știe să fie recunoscători.

Și închei cu ultima parte din citat care îmi aduce aminte de ce trebuie ca oamenii să fie mai buni, fie că sunt persoane care au cunoscut succesul în anumite domenii de activitate, fie că sunt niște oameni simpli, dar care-și fac treaba cu pasiune și cu conștiinciozitate:

„până la urmă, totul e între tine și Dumnezeu; oricum, niciodată nu a fost între tine și ei.”

Voi ce părere aveți despre succes?

0 0 vote
Article Rating