Într-una din zile eram în față la casa de marcat, într-un hipermarket. În spatele meu zăresc o doamnă ce purta uniforma acelui hipermarket și care avea în brațe câteva produse alimentare. Eu aveam doar vreo 3-4 produse așa că m-am gândit s-o invit în fața mea, cum fac de obicei. Trece femeia în față și, înainte să achite clienta din fața ei, hop vin încă două angajate cu aceeași uniformă care aveau și ele tot mâncare pentru prânz. Femeile au trecut pe lângă mine și au mers la colega lor, și-au așezat produsele pe bandă etc. Clienta căreia eu îi cedasem locul meu nici vorbă să mă întrebe dacă le las și pe ele sau măcar să le atragă atenția, să-mi mulțumească, în fine… ceva acolo, minim respect.

– – – – –

Nu știu câți dintre voi ați auzit de testul NEO PI-R. Acesta cuprinde 5 superfactori (Big Five): NEVROTISM, EXTRAVERSIE, DESCHIDERE, AGREABILITATE și CONȘTIINCIOZITATE, fiecare dintre cei 5 factori are 6 fațete (trăsături), iar ele sunt măsurate prin scale de la foarte scăzut la foarte ridicat. Altruismul, de care eu vorbesc astăzi, se regăsește în factorul AGREABILITATE.

AGREABILITATEA conține trăsături morale asociate cu respectarea celorlalți„,  printre care „încredere, sinceritate altruism” etc. (*).

Altruismul reprezintă acel interes activ pentru binele altora, generozitate” (**), iar d-na LUCA – prof. univ dr. psih. explică faptul că „altruismul este o trăsătură caracterială” care „se referă practic la o predispoziție constantă, definitorie pentru o persoană”  (*).

Să fii generos este nobil, altruismul regăsindu-se în „valorile morale care compun un bun caracter” ,valori care sunt: „onestitatea, respectul, responsabilitatea, corectitudinea, grija (preocuparea pentru binele celorlalți) și spiritul civic” (*). Analizându-mă, mi-am dat seama că nu mai am atâtea resurse de timp pe cât mi-aș dori pentru a fi mereu extrem de generoasă, extrem de atentă la binele celorlalți așa că vreau să fiu doar atentă, adjectivul ăsta e suficient așa fără grad de comparație.

La cealaltă extremă, adică „scorurile scăzute la altruism demonstrează (conform unor studii psihologice din 2001), predispoziția spre comportamente deviante”. (*). Importanța altruismului, ca trăsătură de caracter, a fost adusă în discuție încă din secolul al XIX-lea, când R. Garofalo (magistrat italian, care a elaborat o teorie denumită „Teoria anormalității morale”), caracteriza criminalul tipic fiind „cel căruia îi lipsește total altruismul”, el considera “sentimentele altruiste ca fiind singurele care au importanță pentru morala socială” (***), iar aceste sentimente altruiste au la bază “mila și probitatea” (***). Tot Garofalo folosește și conceptul de “energie morală”, energie care lipsește tipului criminal pe care încerca să-l identifice.

Mi se pare foarte interesant faptul că, deși Garofalo era un magistrat, el era mai mult preocupat să găsească explicații de natură sociologică pentru comportamentele deviante și cred că, dacă ar fi existat testul NEO PI-R în epoca în care a trăit (1851- 1934) cu siguranță că aplicarea lui ar fi scos la iveală lucruri foarte interesante și deloc de neglijat cu privire la personalitatea celor care au comportamentele deviante și comit infracțiuni grave.

– – – – –

Revenind la ce scriam la începutul articolului, îmi este foarte clar faptul că la mine altruismul este înnăscut și că nu o să mă schimb atât de mult încât să devin brusc egoistă, nu am cum și nici nu doresc asta, însă pe viitor știu sigur că mă voi gândi de cel puțin două ori înainte în legătură cu acțiunile mele altruiste și voi cântări mai bine totul.

În încheiere, este bine să conștientizăm faptul că este extrem de important să avem mereu grijă de educația noastră și a copiilor noștri pentru că „educația joacă un rol important în formarea coștiinței morale și a trăsăturilor de caracter” (*).

BIBLIOGRAFIE

(*) Introducere în Psihologia personalității, Marcela Rodica LUCA, 2013 (pag. 77-88)

(**) Evaluarea psihologică, Aurel Ion Clinciu, Universitatea Transilvania din Brașov, 2014

(***) Manual de criminologie, Valerian Cioclei, 2003, Editura ALL Beck

Sursa foto: arhiva personală (ca de obicei).

La voi cum e, Cât de altruiști sunteți (vă considerați) ? V-ați făcut vreodată un NEO-PI-R?

0 0 vote
Article Rating